Foto: FoNet, Dragan Antonić

Vučić u Turskoj – glavna tema gasovod

Nakon što je Vlada Mađarske potpisala sa ruskom kompanijom Gasprom sporazum o produžetku gasovoda “Turski tok” preko Bugarske i Srbije do Mađarske, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će to biti glavna tema njegove predstojeće posete Turskoj.

“Volim manje da govorim o tome od prijatelja iz Mađarske, da se manje radujemo unapred“, istakao je Vučić.

Mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto ranije je izjavio da će izgradnja gasovoda biti završena 2019. godine, kada je planirano da počnu prve isporuke gasa tom trasom. Prema rečima Sijarta, Mađarska je treća država koja se priključila ovom projektu, jer su Bugarska i Srbija već potpisale sva neophodna dokumenta.

“Gasovod “Turski tok” će nam omogućiti da godišnje iz Srbije dobijamo osam milijardi kubnih metara gasa”, kazao je Sijarto. Polaganje cevi kroz Crno more, u dužini od 910 kilometara, zvanično je počelo pre desetak dana. Dužina gasovoda kroz Tursku iznosiće 180 kilometara, a projekat je vredan oko 14 milijardi evra.

Ovim je praktično oživljen osnovni deo trase gasovoda Južni tok, koji je u potpunosti bio spreman za realizaciju, ali je ukinut u decembru 2013. godine zbog “neusaglašenosti sa EU standardima”.

Da li će i ovog puta biti pitanja iz Brisela nije poznato jer EU ne dozvoljava da onaj ko isporučuje gas bude i vlasnik gasovoda, pa eventualni gasovodi, čak i ako bi Gasprom pomogao u finansiranju, ne bi mogli da budu u vlasništvu ruske kompanije. Drugo pitanje koje su ovih dana otvorili mediji jeste i finansiranje gasovoda.

“Bojim se da malo pravimo račun bez krčmara. Mislim da je to sve do te mere neizvesno i da najmanje zavisi od nas, a bojim se da ne zavisi ni mnogo od Rusa. Ključni igrač je Evropska unija, a sad vidimo kako nju pritiskaju SAD, kako ih pritiska Tramp, da izbiju poslednji adut koji Rusija ima u geopolitičkom smislu jer snabdeva Evropu najvećim količinama gasa”, rekao je za N1 profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.