Saša Janković je prvi put u Srebrenici / Foto: FoNet

Janković odao počast žrtvama u Srebrenici

Lider Pokreta slobodnih građana Saša Janković, dva dana pre nego što je planirano, odao je počast žrtvama genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru Potočari.

Janković je noseći “cvet Srebrenice” na reveru prošao Memorijalnim centrom Potočari zajedno sa bivšim načelnikom opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem, gde je odao počast žrtvama. Ovo je, po njegovim rečima, prvi put da je u Srebrenici.

Nekoliko dana ranije u pisanom intervjuu za list Danas, Saša Janković je komentarišući to što državni vrh Srbije i dalje negira da se u Srebrenici dogodio genocid odgovorio da nas time ”vlast namerno drži zakopane u prošlosti”.

”Naša Narodna skupština Deklaracijom iz 2010. godine konstatovala je da “najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde”, a tom presudom zločin u Srebrenici prethodno je kvalifikovan kao – genocid. Srbija nije oglašena krivom, ali je konstatovano da nije učinila sve što je bilo moguće da ga spreči. Poricanje toga negiranje je presuda međunarodnih sudova kojima snagu priznaje naš Ustav, kao i stavova Narodne skupštine Srbije”, istakao je Janković za Danas.

Mnoge delegacije, političari, osobe iz javnog života najavile su dolazak u utorak u Memorijalni centar u Potočarima. Dolazak u Srebrenicu najavili su i predstavnici Lige socijaldemokrata Vojvodine na čelu sa Nenadom Čankom, kao i lider LDP-a Čedomir Jovanović, prenosi agencija Beta. Sa druge strane, Aleksandar Vučić neće otići u Srebrenicu jer će u to vreme biti na putu u Turskoj.

Da podsetimo, kada je Aleksandar Vučić pre dve godine posetio Memorijalni centar Potočare 11. jula došlo je do masovnih nemira i nasrtaja na kolonu u kojoj se nalazio tadašnji premijer Srbije.