Vučić: Zbog štrajka u Fijatu već odustao jedan investitor / Foto: FoNet, Slobodan Miljević

Kragujevački gigant već 11 dana u štrajku

Štrajk u Fijatu se nastavlja, odlučili su Samostalni sindikat i Sindikat Nezavisnost u fabrici Fijat Krajsler Srbija, sve dok poslodavac ne predstavi svoju ponudu na četiri zahteva štrajkača.

Oni su na sednici skupštine sindikata podržali inicijativu premijerke Ane Brnabić da se pregovara o rešavanju zahteva, ali bez prekida štrajka, dok poslodavac ne da ponudu, prenosi Beta.

Naime, iako je predsednik Aleksandar Vučić u više navrata rekao da radnicima Fijata država ne može da pomogne jer je manjinski vlasnik, premijerka Ana Brnabić je ipak naložila da se započne s pregovorima na najvišem nivou o problemima u fabrici. Najavila je tom prilikom da će uz njeno lično posredovanje, u njima učestvovati i menadžment te kompanije iz Italije, poslovodstvo iz Srbije i predstavnici štrajkačkog odbora. Predsednik štrajkačkog odbora u Fijatu Zoran Marković je to demantovao navodeći da je jedino tačno da je imao telefonski razgovor sa premijerkom. “Tačna je samo informacija da sam ja u subotu imao telefonski razgovor s premijerkom Anom Brnabić, s kojom smo se samo, da tako kažem, upoznali sa situacijom. Sutra imamo sastanak sa štrajkačima u samoj fabrici s kojima ćemo razgovarati o daljim potezima”, rekao je Marković za N1. Sa druge strane rukovodstvo Fijata se drži svoje ustaljene prakse – nema pregovora dok se štrajk ne zamrzne.

Radnici kragujevačke fabrike automobila, koju inače srpski poreski obveznici godinama subvencionišu milionima evra, traže povećanje bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, reorganizaciju rada u cilju rasterećenja radnika, isplatu bonusa efikasnosti za 2016. godinu, isplatu naknade za troškove prevoza van standardnog radnog vremena.

Štrajk radnika “Fijata” u Kragujevcu, podržale su kolege iz fabrike u Torinu, uz komentar da je plata srpskog radnika kao ručak u ekskluzivnijem restoranu u Italiji.