Fabrika Fijat u Kragujevcu / Foto: FoNet

Srbija poklonila Fijatu 3,8 milijardi dinara

Samo u prošloj godini država je uplatila Fijatu oko 30 miliona evra, što je za 10 miliona evra više nego 2015. godine, piše Danas.

Iako je ugovor zajedno sa svim aneksima o ulaganju u fabriku Fijata u Kragujevcu i dalje državna tajna kroz javne finansijske izveštaje mogu se ispratiti brojna davanja srpskih poreskih obveznika italijanskoj fabrici. Danas navodi da je Fijat dobio deset hiljada evra po radniku, od osnivanja do danas 5,5 miliona evra svake godine u kešu, kao i 10 miliona evra u 2016. za “dodatna davanja” po dopunjenom ugovoru.

”Osim toga, lista podsticaja države Fijatu je prilično duga. Ona obuhvata nadoknadu doprinosa za sve zaposlene u periodu od 10 godina, kao i neplaćanje poreza na zarade. Fijat je oslobođen i plaćanja poreza na dobit u periodu od 10 godina i to počevši od godine kada je iskazana dobit. U prošloj godini, recimo, oslobođenje od poreza na dobit je iznosilo 17,3 miliona, a u 2015. godini 31 milion dinara. Tu su i oslobođenja od lokalnih poreza, kao što su porez na imovinu, porez na sprovođenje urbanističkog plana ili porez za isticanje zaštitnog znaka. Tu su i subvencije za investicije od 10.000 evra po zaposlenom. U prošloj i pretprošloj godini je država u kešu isplatila 674,28 miliona dinara ili oko 5,5 miliona evra. Slično je urađeno i 2014. i 2013. godine”, piše Danas.

Ovih dana traje generalni štrajk radnika u Fijatu. Zaustavili su proizvodnju tražeći povećanje bruto plate sa 38.000 na 45.000 dinara i drugačiju organizaciju u cilju rasterećenja radnika u proizvodnji.

Dok radnici štrajkuju čekajući da im država, kao manjinski vlasnik, pomogne bar zbog ogromnih subvencija koje Fijat dobija, predsednik države Aleksandar Vučić kritikuje radnike govoreći da je zbog njihovog štrajka jedan od investitora odustao od dolaska u Kragujevac. Nije naveo o kome se radi.

U intervjuu za Istinomer bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je država Fijatu dala oko 700 miliona evra državne pomoći.