Foto: Sajt Agencije za borbu protiv korupcije

Šabić: Odbor nema pravo da povuče predlog za člana Agencije

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pozvao je skupštinski odbor za pravosuđe da poštuje zakon zbog njihove odluke da povuku predlog kandidata za izbor člana Agencije za borbu protiv korupcije koji su zajednički podneli Zaštitnik građana i Poverenik.

Naime, taj odbor je odlučio da vrati predsedniku Srbije, kao i zaštitniku građana i povereniku za informacije od javnog značaja predloge za kandidate za članove Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. “S obzirom da su se promenile okolnosti i da je za predsednika izabran Aleksandar Vučić i pošto Saša Janković više nije zaštitnik građana potrebno je vratiti predloge”, obrazložio je odluku predsednik skupštinskog Odbora Petar Petrović.

Reagovala je i organizacija Transparentnost Srbija koja je u saopštenju istakla da obrazloženje skupštinskog odbora nema utemeljenje u zakonu uz navode da predlozi za članove Odbora Agencije nisu bili lični predlozi Saše Jankovića i Tomislava Nikolića, već predlozi državnih institucija.

”Iako se u izveštaju sa sednice Odbora ne pominje da je predlog došao sa te strane, čini se da iza ovog povlačenja stoje neki od razloga koji su napisani – želja da se omogući novom predsedniku Republike Vučiću da predloži neke svoje kandidate, a ne one koji su bili po volji njegovom prethodniku na funkciji Nikoliću. (…) Drugim rečima, posle dvogodišnje opstrukcije izbora Vide Petrović – Škero u ovo antikorupcijsko telo, a bez valjanog obrazloženja, sada je taj predlog pao u nemilost nadležnih uz stvaranje privida da povlačenje predloga koje su potpisali raniji funkcioneri predstavlja ostvarivanje nekakvog pravnog principa”, stoji u saopštenju Transparentnosti.

Inače, u Skupštinu Srbije već je stigao predlog kandidata Aleksandra Vučića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije. Predsednik je za člana Odbora predložio docenta na Pravnom fakultetu u Beogradu Miloša Stankovića.

Agencija za borbu protiv korupcije već neko vreme ne funkcioniše u punom institucionalnom kapacitetu: nakon dva neuspela pokušaja nije izabran direktor Agencije, jer se nisu prijavili dovoljno kvalitetni kandidati. U blokadi je i Odbor koji trenutno ima samo dva člana od potrebnih devet, ostalima je istekao mandat, a novi članovi nisu izabrani.