Odgovornost političkog rukovodstva se ne pominje / Foto: FoNet

Insajder: Za paljenje ambasade SAD optuženo pet policijskih načelnika

Više tužilastvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv pet policijskih službenika koji su komandovali policijom kada je zapaljena ambasada SAD, a kamenovana ambasada Nemačke 21. februara 2008. godine, piše Insajder.

”Optuženi su tadašnji načelnik beogradske policije Stevan Bjelić, Mladen Kuribak, tadašnji načelnik Uprave policije MUP-a Srbije, zatim Zoran Rašković koji je bio zamenik rukovodioca štaba te večeri, kao i Bojan Marković koji je bio komandant odreda Žandarmerije u Kraljevu. Oni se terete za teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotrebu službenog položaja. Insajder je imao uvid u optužnicu koja je podignuta još 20. aprila. Optužnica je u sud dostavljena 8. maja i još nije stupila na pravnu snagu”, navodi se na sajtu Insajdera.

Posle više od devet godina od napada na ambasade, Više tužilaštvo je podiglo optužnicu na kojoj nema imena nijednog organizatora skupa „Kosovo je Srbija“ niti političara. U javnosti se već godinama spakulisalo da je neko ipak naredio policiji da ne štiti amabsade. Na to pitanje optužnica ne nudi odgovor. Iz ove optužnice proizilazi samo da policija nije postupila po šifrovanoj depeši Direkcije policije od 20. februara 2008 i Planu obezbeđenja javnog skupa koji je sačinila Uprava za grad Beogard 21. februara 2008, podseća Insajder.

U neredima nakon mitinga povređeno je 78 građana i 52 policajca. Usled požara koji je izazvan u Ambasadi SAD poginuo je jedan od učesnika protesta Zoran Vujović.