Radnici RTK nisu primili platu 13 meseci / Foto: Pixabay

Bizarna sudbina RTK: Novinari snimaju vesti koje neće emitovati

Novinari Radio-televizije Kragujevac (RTK) koju je grad nedavno opet preuzeo, pratili su konferenciju za štampu gradonačelnika Radomira Nikolića, iako nemaju mogućnost da emituju program, niti da priloge objavljuju na internetu, piše Cenzolovka.

”Zbog čega su onda došli ako snimljeni prilog ne mogu nigde da emituju? Kolege su nam odgovorile da moraju nešto da rade. Kažu da su više od pola godine sedeli u redakciji i čekali da se problemi sa njihovom televizijom reše, da im je to dosadilo i zbog toga su se dogovorili da počnu da idu na događaje. Da li će to neko da im plati i kakva će biti dalja sudbina ove televizije – ne znaju”, navodi se u tekstu.

Procenjeni dug televizije je oko 70 miliona dinara, a gradonačelnik Radomir Nikolić je obećao da će Grad isplatiti dugovanja, u čemu se i možda kriju razlozi zbog kojih novinari RTK posećuju i snimaju njegove konferencije

Da podsetimo, RTK je jedna od osam televizija koju je u privatizaciji lokalnih medija 2015. godine kupio kruševački biznismen Radojica Milosavljević. 15 meseci nakon kupovine Radio televizije Kragujevac (RTK) Ministarstvo privrede je poništilo ovu privatizaciju zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora. Zaposleni na toj televiziji nisu dobili plate od juna prošle godine, a socijalni program uz isplatu po godini staža vlasnik takođe nije realizovao.

Kada je Milosavljević počeo da preuzima lokalne medije, mnogi su se pitali odakle dolazi novac s obzirom na to da je u tom trenutku njegova firma imala profit od svega deset hiljada evra. U kupovinu medija Milosavljević je uložio oko 300 hiljada evra, ali je istovremeno širom Srbije tokom cele 2016. godine preko pojektnog sufinansiranja dobio oko 390 hiljada evra. Osim RTK, još nekoliko Milosavljevićevih televizija je u blokadi ili ne radi poput RTV Pirot, Centra za informisanje Novi Kneževac i RTV Brus.