Vodenim topovima protiv demonstranata / Foto: Twitter @kwilli1046

U Hamburgu prvi susret Putina i Trampa, u demonstracijama povređeno više od 100 ljudi

Američki i ruski predsednik Donald Tramp i Vladimir Putin razgovarali su dva i po sata na marginama samita G20 u Hamburgu, prenosi Rojters. Ruski ministar spoljnih poslova izjavio je da su se dva predsednika dogovorili o prekidu vatre u jugozapadnoj Siriji, na delu teritorije koji je pod kontrolom Asadovih snaga.

Ruski i američki lideri usaglasili su se da rade i na rešavanju ukrajinske krize, stoga je ideja da predstavnik SAD poseti Rusiju zbog daljih konsultacija o tom pitanju, piše Rojters.

Ruski mediji javljaju da je Putin s Trampom razgovarao o Siriji, Ukrajini, borbi protiv terorizma, kao i o sajber sigurnosti. “Čast mi je sresti se s vama. Radujem se pozitivnim stvarima za Rusiju i Ameriku”, rekao je Putin u kratkom razgovoru pred novinarima.

Sa druge strane, najmanje 100 policajaca je povređeno, a desetine ljudi je uhapšeno, u sukobu policije i antiglobalističkih demonstranata koji u Hamburgu protestuju dok lideri 20 najrazvijenih zemalja razgovaraju o pitanjima od ključnog značaja za svetski ekonomski poredak.

Nemačka policija saopštila je da je na ulicama najmanje 13 hiljada demonstranata, a među njima oko hiljadu anarhista sa crnim maskama preko lica. Tokom popodneva javljeno je i da je supruga američkog predsednika Melanija Tramp ostala zarobljena u hotelu u kojem je smeštena, jer joj je zbog blokada glavnih ulica zbog protesta onemogućeno kretanje.