Rušenje u Savamali / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Više javno tužilaštvo 15 meseci utvrđivalo nadležnost u slučaju ”Savamala”

Nakon detaljne analize prikupljene dokumentacije u vezi sa rušenjem objekata u Hercegovačkoj ulici i više od godinu dana od tog slučaja, Više javno tužilaštvo (VJT) saopštilo je da se u tom slučaju eventualno radi o krivičnim delima iz nadležnosti osnovnog tužilaštva.

U saopštenju prosleđenom medijima, VJT navodi da je na nadležnost i dalje postupanje svu dokumentaciju iz slučaja ”Savamala” prosledilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu kao stvarnom i mesno nadležnom. Ovo zapravo znači da javnost neće još neko vreme saznati da li će uopšte biti pokrenuta istraga u ovom slučaju, a potom i da li će biti osumnjičenih.

​Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava rekao je za Istinomer da ovo samo znači da je VJT posle predistražnog postupka utvrdilo da u slučaju ”Savamale” nema krivičnih dela za koja je zaprećena kazna veća od 10 godina zatvora.

”Osnovno javno tužilaštvo goni izvršioce krivičnih dela za kazne zatvora do 10 godina, dok Više javno tužilaštvo za dela za koja je predviđena kazna veća od 10 godina. Dakle, ovde je stvar vrlo jasna i tiče se samo visine zaprećene kazne. Ali ovo nije poruka da nema krivičnih dela”, rekao je Ninić.

Podsetimo, u izbornoj noći između 24. i 25. aprila 2016, osobe maskirane fantomkama su bagerima porušile objekte u Hercegovačkoj ulici, odmah pored gradilišta budućeg naselja “Beograd na vodi”.Ta maskirana grupa je maltretirala i prolaznike u tom kraju, oduzimala im mobilne telefone i vezivala ih. Građani su u toj noći pozivali policiju, ali ona nije reagovala i usmeravala ih je na komunalnu policiju koja se pravdala nenadležnošću. Tadašnji premijer Aleksandar Vučić ubrzo nakon događaja u Savamali izjavio je da su noćno rušenje izveli “kompletni idioti”, a posle više od mesec dana da iza rušenja stoji gradska vlast, ali od tada do danas insistira na tome da su porušeni objekti bili nelegalni. U više navrata hiljade građana protestovalo je tražeći istinu o ovom slučaju i zahtevajući da odgovorni snose posledice.