Planovi za jarbole za sada postoje u Beogradu i Vranju/ Foto: Pixabay

”Jarbolizacija” Srbije – ko je sledeći?

”Po uzoru na ideju predsednika Aleksandra Vučića, u Vranju je osmišljen inicijalni projekat postavljanja jarbola impozantne visine na kome bi se vijorila zastava Republike Srbije, čime bi se Vranje pridružilo jačanju kulta srpskog državnog znamenja”, kazao je za portal Info Vranjske gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

”Moje je neko mišljenje da bi jarbol trebalo da bude visok poput onog u centru Skoplja, na kome se vijori makedonska zastava”, rekao je Milenković. Imajući u vidu da je gradu Vranju, prema podacima Fiskalnog saveta, tokom prošle godine iz budžetskih rezervi isplaćeno čak 100 miliona dinara zbog manjih prihoda u budžetu, nije jasno odakle ideja gradonačelniku da troši novac i za jarbol, koji, sudeći po primeru iz Beograda, može da košta i dva miliiona evra.

Inače, prema mapi siromaštva Republičkog zavoda za statistiku trećina Vranjanaca živi u riziku od siromaštva.

Iako Fiskalni savet u novom izveštaju kritikuje i stanje lokalnih finansija u Beogradu i zaključuje da u prestonici veliki broj Beograđana i dalje nema pristup ispravnoj vodi za piće, niti kanalizaciji, rebalansom budžeta izdvojeno je oko tri miliona evra za izgradnju jednog velikog jarbola i zastava. Veliki jarbol sa zastavom biće postavljen na Ušću i koštaće oko dva miliona evra, dok će na ulazima u Beograd biti postavljeno 30-ak manjih jarbola sa zastavama. Prostom računicom se zaključuje da će tako svaki jarbol koštati više od 35.000 evra.