Foto: www.aerodromponikve.rs

Danas: SAD i EU bi da grade humanitarni centar na Ponikvama

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države zainteresovane su za izgradnju humanitarnog centra na aerodromu Ponikve kod Užica, a koji bi trebalo da bude pandan rusko-srpskom centru u Nišu, objavio je dnevni list Danas pozivajući se na diplomatske izvore.
Direktor aerodroma Ponikve Saša Savić rekao je da je taj aerodrom prošle godine konkurisao kod Delegacije EU u Srbiji za izgradnju centra za vanredne situacije, koji bi trebalo da pokriva zapadnu Srbiju, istočnu Bosnu i severnu Crnu Goru. Prema njegovim rečima, taj projekat je ušao u razmatranje, ali potvrda realizacije još nije stigla.”Imali smo posetu predstavnika iz ambasade SAD u Beogradu, koji su rekli da im je ideja zanimljiva. Čekamo i od njih odgovor”, rekao je Savić za list Danas.

U izjavi za televiziju N1, u rukovodstvu grada, koji je vlasnik aerodroma, kažu da su za navedenu informaciju čuli iz medija.

“Zvanično se Gradu Užicu niko nije obratio, niti imamo bilo kakve relevantne informacije u vezi toga. Ako se ispostavi da takva namera postoji, Grad Užice će sa resornim ministarstvom i Vladom Srbije proceniti i doneti odluku”, kazao je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

Da podsetimo, rusko-srpski humanitarni centar uspostavljen je sporazumom između vlada Rusije i Srbije 25. aprila 2012. Direktor Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu Bojan Glamočlija izjavio je da bi odobravanje diplomatskog statusa Centru omogućilo olakšice prilikom plaćanja opreme za vanredne situacije. Ovo se posebno ne dopada amerikancima, čiji je izaslanik za ovaj region Hojt Brajan Li u izjavi za NIN rekao da su SAD sumnjičave u vezi sa ovim centrom.

”Nije mi poznato da je humanitarnim radnicima na drugim mestima potreban diplomatski imunitet. Zvog svega toga, smatramo da Rusija ima druge namere sa ovim mestom”, izjavio je Ji.