Zgrada Evropskog parlamenta u Strazburu / Foto: www.europarl.europa.eu

Evropski parlament zatražio suspenziju sporazuma sa Turskom

Evropski parlament (EP) je na pravno neobavezujućem glasanju usvojio predlog da Evropska unija suspenduje pristupne pregovore s Turskom zbog lošeg stanja ljudskih prava i demokratije u toj zemlji.

Na sednici EP u Strazburu 477 poslanika glasalo je za odobravanje nacrta izveštaja Evropske Komisije o Turskoj u kome se nalazi i preporuka o prekidu procesa pristupanja Turske u članstvo u EU, prenosi Al Jazeera. Ova odluka dolazi nakon što su u aprilu građani Turske izglasali na referendumu niz ustavnih amandmana kojima se proširuju predsednička ovlašćenja.

Turski ministar za odnose sa EU Omer Čelik je rekao da je izveštaj EK o Turskoj tekst koji su satkale pojedine zemlje kako bi sabotirale buduće odnose između Ankare i Brisela. “Zbog toga Turska neće poštovati, niti priznati taj izvještaj, baš kao što je to slučaj bio i prethodne dvije godine. Po službenom prijemu ćemo odmah i vratiti taj izvještaj bez da ga čitamo i analiziramo”, poručio je Čelik.

Ova zemlja je pridruženi član EU od davne 1964. godine. Za prijem u EU prijavila se 1987, da bi status kandidata dobila 12 godina kasnije, 1999. godine. Pregovori su započeti 2005.

Protivnici turskog članstva u Uniji za svoje argumente navode nepoštovanje ljudskih prava, rast nacionalizma, kao i kiparsko pitanje. Naime, Turska odbija da prizna državu Kipar, koja je zvanična članica EU, kao nezavisnu državu sve dok se ne reši kiparsko pitanje pod okriljem UN-a.