Kineski Hestil kupio je Železaru za 46 miliona evra / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Smederevskoj železari preti uvođenje antidamping mera

Evropska komisija (EK) namerava da preduzme kaznene mere protiv kineske kompanije Hestil, ali i države Srbije zbog kršenja antidamping mera Evropske unije, sazanje list Danas u diplomatskim krugovima vodećih zemalja EU.

”Nadležni u EK su uvereni da Hestil svoju kompaniju u Srbiji koristi za ”prepakivanje” proizvoda poreklom iz Kine. Menadžment firme Hestil se hvali fantsastičnim rezultatima postignutim gotovo preko noći. Međutim, ogroman rast proizvodnje i izvoza njihove čeličane u Smederevu poklapa se sa padom izvoza iz Kine usled evropskih antidamping mera”, navodi se u tekstu. U Ministarstvu privrede negirali su sve navode.

”Navodno ”prepakivanje” proizvoda je insinuacija, s obzirom da se zna da, kako Uprava carina tako i Evropska unija, pažljivo motre na poreklo i količinu uvezene robe”, kazali su iz ministarstva.

Kako je Istinomer ranije pisao, stručnjaci su kao jedan od razloga da kineska kompanija kupi jednog od najvećih srpskih gubitaša upravo videli prodor na evropsko tržište. EK je u januaru ove godine već uvela antidamping mere (veće carine i nameti) za čelik iz Kine.

Smederevska železara je pod imenom Sartid prodata u martu 2003. američkom Ju-Es stilu za 23 miliona dolara. U januaru 2012. američka kompanija je zbog gubitaka prepustila Vladi Srbije Železaru za simboličan jedan dolar. Nakon dva neuspešna tendera, Vlada Srbije upravljanje Železarom, koja je u tom trenutku imala gubitke od 11 i po milijardi dinara, prepustila je profesionalnom menadžmentu, firmi HPK Inženjering iz Slovačke. Ugovor sa njima, a koji javnost Srbije nikada nije videla, raskinut je godinu dana kasnije zbog neispunjenih obaveza. Nakon toga kineski Hestil (originalno ime HBIS) 18. aprila 2016. sa Vladom Srbije potpisije ugovor o kupovini naše čeličane za 46 miliona evra.