Foto: YouTube printscreen

Radnici fabrike šinskih vozila ”Goša” najavljuju štrajk glađu

”Ni od koga ne dobijamo odgovore, niko se ne javlja”, kažu radnici Goše koji mesecima mole poslodavce, republičke i opštinske vlasti da im se isplate zaostale zarade, poveže radni staž i overe zdravstvene knjižice.

Nakon 100 dana štrajka, odlučili su da radikalizuju protest tako što su od 7 do 10 časova blokirali pružni prelaz na međunarodnom železničkom koridoru Beograd – Solun, a u tom periodu bio je onemogućen i saobraćaj na magistralnom putu prema Topoli. Pojedini radnici najavljuju da će od naredne nedelje stupiti i u štrajk glađu.

Jedan od Gošinih radnika Rade Jovanović, koji potražuje oko 600 hiljada dinara zaostale zarade, kazao je za Istinomer da zbog nemogućnosti dogovora sa poslodavcima radnici gube nadu u opstanak fabrike. ”Sve je više zaposlenih koji će zajedno sa izvršiteljima krenuti u naplatu svojih potraživanja. Sutra ćemo posle blokiranja pružnog prelaza ići i ispred zgrade opštine u nadi da nam opštinske vlasti pomognu”, kazao je Jovanović za Istinomer.

Javnost je za probleme Gošinih radnika mahom saznala nakon samoubistva jednog od radnika zbog teške materijalne situacije. Radnici nisu primali plate od 2014. godine i sa poslodavcem su se dogovorili da se dug isplati u 16 mesečnih rata. Od prve rate od 100.000 dinara isplaćeno je 70.000 dinara, a država im je u maju ove godine dala po 60.000 dinara jednokratne pomoći.

Kako piše Insajder, njihovi novinari danima pokušavaju da dobiju odgovor od Ministarstva privrede o tome da li su i sa kim razgovarali o isplati dugova radnicima i državi. Uz ovo, nema ni objašnjenja Poreske uprave o tome kako je moguće da četiri godine nije reagovala na neplaćanje doprinosa Gošinim radnicima. Dug od blizu šest miliona evra kao da nikog ne interesuje. Kao ni zakonska prava radnika Goše.