Dejan Anđus / Foto: N1

”Anđus sitan reketaš”, curenje podataka niko ne istražuje

Sedam dana od hapšenja tv novinara Dejana Anđusa zbog sumnji da je iznudio 30 hiljada evra, javnost i dalje ne zna ko je tabloidu Informer, televiziji Pink i drugim medijima ”doturio” snimke hapšenja koje su oni kasnije objavili.

Prema odgovorima ministra policije Nebojše Stefanovića televiziji N1, on se tim pitanjem ne bavi i ”ne zanima ga”. A u istom obraćanju medijima ministar je prekršio i odredbu o pretpostavci nevinosti nazivajući Anđusa ”sitnim reketašem”. Niko od nadležnih organa, poput republičkog javnog tužilaštva, nije reagovao.

Ovo nije prvi put da su mediji ti koji najavljuju hapšenja, objavljuju podatke iz istraga i drugih službenih baza podataka. Samo pre nekoliko dana šef poslaničke grupe SNS-a Aleksandar Martinović je u Skupštini Srbije govorio o detaljnim ličnim podacima Zorana Živkovića iz Vojnog odseka. Medijski rat protiv tadašnjeg Zaštitnika građana Saše Jankovića pokrenut je nakon dostavljanja službenih beleški tabloidu Informer o samoubistvu koje se početkom devedesetih dogodilo u Jankovićevom stanu. Jedan od najvećih zloupotreba ličnih, medicinskih, podataka dogodilo se u televizijskom studiju Pinka kada je pred ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom vlasnik jednog od tabloida pokazao javnosti medinsku dokumentaciju i dijagnoze bivšeg direktora Kurira.

Ozbiljnu zabrinutost zbog curenja podataka iz istraga redovno u godišnjim izveštajima, pa i u poslednjem, izražava i Evropska unija. “Curenje podataka iz istraga u medije su izvor ozbiljne zabrinutosti zbog kršenja pretpostavke o nevinosti i treba da budu istraženo u skladu sa zakonom”, navodi se u izveštaju.