Krediti od pola milijarde evra spas za Agrokor

Osim Zagrebačke banke i Knighthead fonda koji su već ranije pristali na kreditiranje, u novom kreditu za Agrokor učestvuje ukupno dvadesetak hrvatskih, ruskih, američkih i evropskih banaka. Vanredni poverenik Ante Ramljak kazao je da će na račune Agrokora leći oko 480 miliona evra čime će Agrokor izbeći stečaj.

”Prva tranša od 30 miliona evra iz današnjeg kredita biće isplaćena kooperantima i porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima do kraja jula. U sledeće dve do tri sedmice sledi isplata 100-postotnog duga tim porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima (OPG). S današnjim danom smo završili fazu preživljavanja. Uspeli smo sačuvati kompaniju, neće biti stečaja i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja”, kazao je Ramljak.

Kako RTL javlja, Agrokorov Konzum sprema otpuštanja i dalja zatvaranja poslovnica, ali do sada niko nije dobio otkaz, već su ljudi preraspoređeni u druge poslovnice. Unutar „Agrokorovog“ sistema radi oko 60 hiljada zaposlenih, a u firmama koje je koncern kupio u Srbiji radi oko 11 hiljada ljudi.

Javnost je za velike finansijske probleme u Agrokoru saznala početkom ove godine kada su bonitetske kuće Moody’s i Standard & Poor’s objavile da hrvatskom gigantu preti kolaps zbog prezaduženosti. Njihova dugovanja su krajem marta iznosila blizu 5 i po milijardi evra.