James Ruf / Foto: FoNet

Ruf: Povećanje plata i penzija možda tek sledeće godine

Do eventualnog povećanja plata i penzija moglo bi da dođe u 2018. godini, rekao je u Danu uživo televizije N1 Džejms Ruf, šef misije MMF u Srbiji.

“Pozabavićemo se time u kontekstu budžeta za 2018. godinu. Tokom proteklih godina imamo dobar učinak u pogledu javnih finansija i ima smisla podeliti neke od tih benefita sa zaposlenima u javnom sektoru, ali to treba da bude u vezi sa realnim rastom u privredi”, rekao je Ruf za N1.

Iako je bilo pohvala u pogledu sređivanja javnih finansija, povećanja privrednog rasta MMF očekuje da Srbija sredi stanje u javnim preduzećima tako što će najpre privatizovati rak rane srpske privrede – Azotaru, Galeniku, RTB Bor i Petrohemiju. Ruf je dodao da ”Srbija nije mesto na kome je lako poslovati”.

Komentarišući izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da bi Srbija mogla da odustane od obnove trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnost sa MMF-om, Ruf je u Vladi Srbije rekao da to pitanje nije bilo u fokusu ovih razgovora kao i da je na Vladi Srbije i Centralnoj banci je da razmotre da li će zatražiti jos jedan aranžman i da je MMF spreman da pruži podršku Srbiji.

Da podsetimo, premijerka Ana Brnabić je u intervjuu za Blumberg izjavila da je “dobro imati nekoga ko vam daje ritam i put reformi, sa kim razmatrate prioritete”, ali da je “ponekad MMF rigorozniji nego što bi trebalo, i moguće je da bi novi aranžman otežao rast”. Ovo je, kako je ranije pisao Istinomer, prvi put da jedan visoki funkcioner pravi odstupnicu prema nastavku saradnje sa ovom finansijskom institucijom.

Fiskalni savet se otvoreno protivi povećanju plata i penzija uz obrazloženje da je reč o preuranjenoj odluci, naročito imajući u vidu poslednje analize po kojima bi ogromni dugovi lokalnih samouprava i javnih preduzeća mogli da “potope” javne finansije i budžetski suficit kojim se predsednik Vučić hvali.