Foto: Istinomer

Za pet godina na izbore potrošeno čak devet milijardi dinara!

Iz državnog budžeta je od 2012. do danas, za izbore na centralnom nivou, odnosno predsedničke i parlamentarne izbore, izdvojeno devet milijardi dinara. Od ovih sredstava, više od 60 odsto utrošeno je na vanredne izbore, pokazala je Analiza Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD).

Zvanični podaci nadležnih organa pokazuju da je pobednički kandidat Aleksandar Vučić imao više sredstava nego svih deset protivkandidata zajedno kao i da je više od 80 odsto sredstava u njegovoj kampanji utrošeno na oglašavanje. ”U ovogodišnjoj kampanji Aleksandra Vučića, koji je u vreme održavanja izbora bio predsednik Vlade, najviše novca inkasirali su Televizija Pink i dnevni list Blic”, stoji u izveštaju NKD-a.

NKD podseća da je zbog vanrednih parlamentarnih izbora 2012. i 2014. godine ukupna pauza u donošenju zakona iznosila 11 meseci kao i da nijedan nadležni državni organ u Srbiji ne poseduje sveobuhvatne podatke o svim izbornim troškovima.

SNS je u poslednjoj kampanji obezbedila i najviše priloga fizičkih lica, nešto više od dva miliona evra. Iako su svi prilozi 6940 lica bili u iznosu od 40 hiljada dinara, Republičko javno tužilaštvo se nije zainteresovalo da ispita ove šta stoji iza ovih cifara, bez obzira na podatke Agencije za borbu protiv korupcije da među darodavcima ima i socijalnih slučajeva.

Inače, prema pisanju Insajdera Agencija za borbu protiv korupcije podnela je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv SNS zbog nedostavljanja podataka o anagažovanju rumunskih marketinških kompanija Majoritas i Kondiment tokom kampanje za izbore 2012. Naime, Srpska napredna stranka podatke o tim troškovima nije dostavila Agenciji za borbu protiv korupcije, na šta je bila zakonom obavezna.