Kinezi najavili ulazak u RTB Bor do kraja godine / Foto: FoNet

Do kraja godine Kinezi preuzimaju deo RTB ”Bor”?

Nakon više poseta predstavnika kineske komapanije “Hunan gold” Boru, u poslednjih nekoliko nedelja, Večernje novosti pišu da će ova kompanija do kraja godine “ući u RTB Bor”. Sa državnim kineskim gigantom biće potpisan ugovor o strateškom partnerstvu prema kom će Srbija zadržati deo vlasništva, tvrde Novosti.

”Tehnologija i kopovi koje smo videli ostavili su dubok utisak na nas. Zato se nadam da ćemo ostvariti uspešnu saradnju sa ”Borom, na obostranu korist”, rekao je generalni direktor kineske kompanije ”Hunan Gold” Čen Ze Lu koji je lično pre dva dana posetio RTB ”Bor”, obišao površinski kop ”Veliki krivelj”, novu topionicu i fabriku sumporne kiseline. Drugi mediji povodom ove akvizicije, navode da će, poput kineskom Hestilu koji je preuzeo smederevsku Železaru, država morati da učini brojne ustupke kineskom partneru poput otpisa preostalih dugova, rešavanja pitanja viška zaposlenih, plaćanja socijalnog programa.

RTB ”Bor” decenijama gomila dugove, a njen sadašnji direktor preživeo je brojne Vlade u fotelji generalnog direktora. Dok se još uvek čeka finansijski izvštaj za prošlu godinu, prema podacima APR-a RTB ”Bor” je napravio samo u 2015. godini oko milijardu i stotinu miliona dinara gubitka. U julu 2016. planom reorganizacije država je otpisala čak 900 miliona evra uglavnom starih dugova ovog preduzeća. A u ovoj godini, prema zvaničnim podacima budžeta Republike Srbije, poreski obveznici subvencionišu plaćanje struje borskim rudarskim basenenima u ukupnom iznosu od dve milijarde dinara.

Kako Insajder podseća, cena izgradnje nove Topionice uvećana je trostruko za tri i po godine godine – sa 100 na čak 300 miliona evra. Početkom godine mediji su objavili da je Policija po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal počela predistragu o jednom od najvećih poslova u RTB-u poslednjih decenija – gradnji Topionice.