Incident na Paradi ponosa 2014 / Foto: Printscreen N1

Svedoke prebijanja Andreja Vučića na Paradi ponosa 2014. ispitivalo i obezbedjenje SNS-a?

Na sudjenju osmorici žandarma koji se terete za napad na braću premijera Srbije i gradonačelnika Beograda, Andreja Vučića i Predraga Malog prilikom incidenta na Paradi ponosa 2014, svedokinja Aleksandra Hinić izjavila je da su je o tom incidentu ispitivale brojne institucije, uključujući VBA, BIA, kao i privatno obezbedjenje Srpske napredne stranke.
Prema njenim rečima, pošto su četvorica oštećenih (Andrej Vučić, Predrag Mali i dvojica pripadnika vojne policije u ulozi obezbeđenja) pokušali da prodju policijski kordon došlo je do koškanja, odgurkivanja, kao i do tuče. Kako je navela, tukla je policija. “Čula sam jezive jauke Andreja Vučića”, kazala je svedokinja i dodala da je pored njega “batine dobio” još jedan iz njegove pratnje kojem je, kako je navela, glava bila razbijena.

Upitana da li je nakon incidenta čula rečenice “Sada ćeš da vidiš ko sam ja, “Sada ćemo da vam pokažemo”, Hinićeva je kazala da je to istina i da je to, kako je navela, “tipično srpsko”.

Ovo je prvi put da se kao akter u događajima pominje obezbeđenje SNS-a, jer su raniji izveštaji, pa i Zaštitnika građana o ovom incidentu, spominjali neovlašćeno uzimanje izjava od svedoka i snimaka sa obližnjih kamera od strane Vojno-bezbednosne agencije, ali ne i drugih osoba. Da podsetimo, u izveštaju Zaštitnika građana utvrđeni su brojni propusti nadležnih organa u ovom slučaju, a između ostalog i ministarstva odbrane koje je dozvolilo da pripadnici Vojne policije mimo zakonom utvrđenih nadležnosti i delokruga obezbeđuju lica van ministarstva odbrane i Vojske Srbije.