Na mađarsko-srpskoj granici angažovane hiljade vojnika / Foto: FoNet

Mađarska pustila struju kroz ogradu na granici sa Srbijom

Mađarska vlada objavila je da je naložila probno puštanje u rad nove „pametne” ograde na granici sa Srbijom. To znači da je kroz ogradu puštena struja, a kako objašnjavaju zvaničnici – reč je o električnoj energiji male voltaže, 900 volti, koja ne može ozbiljnije da povredi već je cilj da policijskim centrima prijavi svaki kontakt sa ogradom i pokušaj narušavanja granične linije.

Ograda koja predstavlja drugi red obezbeđenja protiv ilegalnog ulaska iz Srbije prema Mađarskoj počela je da se gradi početkom godine, a završena je u maju, piše Politika.

Inače su mađarske vlasti ranije ove godine demantovale navode da će kroz ogradu biti puštena struja, pa je glavni savetnik predsednika Vlade Mađarske za nacionalnu bezbednost Đerđ Bakondi takve navode nazvao apsurdnim.

”Strujom se snabdeva rasveta, nadzorne kamere i ozvučenje uz ogradu koji bez nje ne bi funkcionisali. Takođe, u delu druge “inteligentne” ograde postoji napajanje alarmnog sistema koji dojavljuje da li je neko pokušao da iseče ogradu, ali taj koji bi to pokušao ne bi ništa osetio.”

Prema podacima UN, više od 100 hiljada izbeglica prevalilo je opasan put preko Mediterana prema Evropi od početka godine. Ovo je daleko ispod proseka u prošloj godini, kada je samo u prvoj polovini 2016. 230 hiljada migranata iz ratom ugroženih zemalja prešlo u Evropu.