Da li Ana Brnabić samo govori ono što Vučić misli? / Foto: FoNet

Oštre reakcije na izjavu Brnabić da će Srbija ”ako bude morala da bira, izabrati EU, a ne Rusiju”

Do sada najjasniji stav izgovoren sa najvažnije funkcije u zemlji – izjava premijerke Brnabić da će se Srbija, ako bude primorana da bira izmedju bližih veza sa Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, opredeliti za ovu drugu, izazvala je brojne reakcije članova njenog kabineta, ali i opozicije.

Da su za razliku od odnosa koji su gajili prema prethodnom Predsedniku vlade, spremni da protivureče novoj premijerki, pokazalo je nekoliko ministara regujući na intervjuu Ane Brnabić američkoj novinskoj agenciji Bloomberg.

Tako je ministar odbrane Aleksandar Vulin “vratio stvari u normalu”, rekavši da put Srbije ka EU i posebni odnosi sa Rusijom nisu suprotstavljeni niti se isključuju. ”Vlada Srbije će nastaviti da sprovodi politiku presednika Aleksandra Vučića i neće uvoditi sankcije Rusiji”, kazao je Vulin i na taj način stavio do znanja da je ostao privržen porukama bivšeg premijera Aleksandra Vučića.

Ništa manje “ na liniji” prošle Vlade, nije bila ni potpredsednica i tadašnje i ove sadašnje – Zorana Mihajlović. Uprkos reputaciji nekoga ko zastupa stavove zapadnih ambasada i “najzapadnijeg” od svih Vučićevih ministara, povodom čvrstog proevropskog opredeljenja Ane Branabić, ona je izjavila da je članstvo u EU i uvodjenje evropskih standarda “strateški pravac” Srbije, ali i da se zemlja ne odriče odnosa sa važnim partnerima poput Rusije, Kine i SAD.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić održao je malu lekciju iz “nove srpske diplomatije” svojoj novoj “šefici”, izjavivši da je “suština mudre politike da ne dozvolimo da dođemo u dilemu EU ili Rusija, rukovodeći se interesima Srbije. Jasno je da idemo evropskim putem, ali je isto tako jasan naš odnos sa Rusijom, čija je podrška od ključnog značaja za teritorijalni integritet Srbije”, naveo je Dačić.

Oštro su reagovale opozicione stranke “patriotskog” usmerenja. Srpski pokret Dveri i Demokratska stranka Srbije osudili su izjavu, a radikali su zatražili od Vučića da reaguje. Kako kažu ovakav stav je ”ogolilo politiku ispunjavanja političkih i ekonomskih interesa Zapada.” Čedomir Jovanović i Nenad Čanak, sa druge strane političkog spektra, podržali su Anu Brnabić i izrazili nadu da će ostati na tom čvrstom proevropskom kursu.

Analitičar Cvjetin Milivojević je ocenio za televiziju B92 da je Ana Brnabić “ispala žrtveni jarac”, jer je rekla direktno ono što je Vučić najavljivao indirektno i dodao da će sada sav odijum i građana i većine stranaka biti okrenut ka njoj, a ne ka stvarnom tvorcu tih reči.