Većina zaposlenih na RTV-u zarađuje manje od 40 hiljada.

RTV angažovao botove da pišu komentare za 80.000 dinara?

Radio-televizija Vojvodine angažovala je dvoje ljudi za pisanje ”botovskih” komentara i pozitivno ocenjivanje vesti u kojima se pojavljuju državni funkcioneri, saznaje Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Novinari VOICE-a imali su uvid u radnu listu honorarnih saradnika, u kojoj se navode imena Željka Injca i Ljubinke Vesković, koji su za maj mesec dobili honorare od po 80.000 dinara, dok im u opisu posla stoji „piše komentare za sajt“. S obzirom na to da sajt RTV-a ne tretira komentar kao novinarski žanr (na sajtu nema te rubrike), jasno je da je reč o pisanju komentara na vesti, i to uglavnom u kojima se pojavljuje državni vrh.

Tome u prilog ide i podatak da je zaposlenima na sajtu RTV-a pre tri meseca vršilac dužnosti glavnog i odgovornog urednika Ladislav Lazić saopštio da više ne treba da moderiraju pristigle komentare na sajtu, jer je to “sređeno“, piše VOICE. Dodaju da se angažman takozvanih botova događa u trenutku kada većina zaposlenih na RTV-u radi za platu između 30 i 40 hiljada dinara.

Da podsetimo – promene na RTV-u krenule su nakon prošlogodišnjih izbora, pa je pokrajinski javni servis bio i prva institucija u Vojvodini u kojoj je došlo do smena. Samo u jednom danu smenjeno je 14 urednika i zaposlenih koji su bili zaduženi za informativni program. Kako iz televizijske, tako i iz web redakcije RTV-a od maja prošle godine otišlo je ili politički smenjeno više od polovine ljudi. Otpušteni novinari uz podršku građana počeli su krajem maja prošle godine proteste pod nazivom „Podrži RTV“.