Novi razgovori u Briselu nakon 5 meseci pauze / Foto: FoNet

Dijalog sa Prištinom ulazi u novu fazu – predsednici država pregovaraju

Nakon pet meseci pauze, održan je novi sastanak u okviru pregovora Beograda i Prištine u Briselu, a iz Evropske službe za spoljne poslove saopšteno je da su ”pripreme za novu fazu u toku”.
“Predsednici Vučić i Tači su se saglasili da će raditi na otpočinjanju nove faze dijaloga Beograda i Prištine radi normalizacije odnosa i pomirenja. Vučić i Tači su, takođe, odlučili da njihovi timovi počnu da rade na pripremama s tim u vezi, i naglasili su važnost primene dosad postignutih dogovora u dijalogu, bez odlaganja”, navodi se u saopštenju.

O kakvoj novoj fazi se radi nije bilo detaljnijih informacija. “Razgovarali smo o suštini, o sadržaju dijaloga u budućnosti. Ostaje nam nekih mesec i po dana da se pripremimo i kroz više šatl poseta i razgovora kuda, kako i na koji način želimo da nastavimo”, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić novinarima nakon sastanka.

Zanimljivo je da su se pregovori do sada prvo vodili na tehničkom, a potom i na političkom nivou. Tako je na sastanke u Brisel Aleksandar Vučić išao više puta tokom svog premijerskog mandata, ali se vrlo retko dešavalo da na njima bude i bivši predsednik Srbije, Tomislav Nikolić. Zbog toga se nakon današnjeg sastanka u Briselu postavlja pitanje da li EU zapravo planira da u pregovore uključi Aleksandra Vučića, bez obzira na funkciju na kojoj se nalazi. Što se tiče kosovskog predsednika Hašima Tačija kao glavnog pregovarača, stvar još uvek nije sigurna jer se čeka formiranje nove Vlade Kosova.

Pregovori predstavnika Prištine i Beograda traju već 6 godina, od 2011. godine, pod okriljem Evropske komisije i uz prisustvo predstavnika SAD. Najveća zamerka javnosti odnosi se na transparentnost dijaloga. Jer dok se sve vreme, od jedne i od druge strane u dijalogu, pojavljuju oprečne izjave o dogovorenom u Briselu pri njihovom povratku u matične zemlje, zvaničnih zajedničkih izveštaja o realizaciji dogovorenog nema.