Premijerka Ana Brnabić ne isključuje mogućnost da neće biti novog aranžmana sa MMF / FoNet, Ivan Mrđa

Brnabić: Nije sigurno da ćemo tražiti novi aranžman sa MMF

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije sigurno da će Vlada Srbije sledeće godine tražiti novi aranžman iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Brnabić je u intervjuu za Bloomberg ocenila da je “dobro imati nekoga ko vam daje ritam i put reformi, sa kim razmatrate prioritete”, ali da je “ponekad MMF rigorozniji nego što bi trebalo, i moguće je da bi novi aranžman otežao rast”. Ovo je prvi put da jedan visoki funkcioner pravi odstupnicu prema nastavku saradnje sa ovom finansijskom institucijom imajući na umu da je pre nekoliko meseci tadašnji premijer Vučić najavio da će sa predstavnicima MMF-a razgovarati o nastavku saradnje, nakon što u februaru 2018. istekne aktuelni aranžman potpisan 2015. godine.

Izjava premijerke Brnabić vremenski koincidira sa obećanjima predsednika Vučića o povećanju plata i penzija, iako će stav MMF po ovom pitanju biti poznat tek krajem godine kada se bude usvajao budžet za narednu godinu. MMF je dosad pohvalno ocenjivao napore vlade kad je reč o smanjivanju deficita, obaranju inflacije i stope nezaposlenosti, ali je ukazivao da je neophodno sprovesti strukturne reforme u javnim preduzećima i javnoj upravi, a pogotovu u zdravstvu, obrazovanju i poreskoj upravi. Isti stav deli i Fiskalni savet koji se već izvesno vreme otvoreno protivi povećanju plata i penzija uz obrazloženje da je reč o preuranjenoj odluci, naročito imajući u vidu poslednje analize po kojima bi ogromni dugovi lokalnih samouprava i javnih preduzeća mogli da “potope” javne finansije i budžetski suficit kojim se predsednik Vučić hvali.