Broj ubistava po mesecima iz baze "Crna Knjiga" / Foto: printscreen

KRIK i RSE objavili bazu žrtava mafije u Srbiji i Crnoj Gori

U proseku, na svake tri nedelje mafija u Srbiji i Crnoj Gori likvidira nekog, pa su tako u poslednjih pet godina u ove dve zemlje zabeležena 83 ubistva u stilu mafijaških obračuna, u kojima su često stradali i slučajni prolaznici, navodi se u bazi podataka koju su objavili KRIK i RSE.

Pravosnažnom sudskom presudom rešena su svega četiri od ukupno 83 ubistva, počinjena od 2012. godine do danas, dok su u više od dve trećine slučajeva izvršioci i naručioci i dalje nepoznati, pokazuju podaci baze ubistava “Crna knjiga“ koju su objavili KRIK i Radio Slobodna Evropa (RSE).

Prema podacima iz “Crne knjige“, 56 ubistava izvršeno je na teritoriji Srbije, a 27 u Crnoj Gori. Novinari su za svako ubistvo navedeno u bazi od nadležnih institucija tražili informacije o tome šta je država preduzela da ga rasvetli, a statistika je krajnje poražavajuća, budući da u čak 61 slučaju počinioci još nisu identifikovani.

U bazi se mogu videti i podaci o slučaju Aleksandra Stankovića, poznatijeg kao Sale Mutavi, osuđivanog narko dilera i vođe Partizanovih navijača, koji je ubijen prošlog oktobra ispred Centralnog zatvora u Beogradu. Kako je ranije pisao KRIK, sud je Stankoviću čak 12 puta odlagao odlazak u zatvor. I u ovom slučaju, počinioci još nisu poznati. U Crnoj knjizi je i slučaj jednog od najpoznatijih novosadskih kriminalaca Nenada Opačića, koji je ubijen “u sačekuši” 2015. godine u Novom Sadu, dok je još bio na odsluženju kazne zatvora. Opačić je zbog trgovine narkoticima, otmice i pokušaja ubistva bio osuđen na 15 godina zatvora.