Predsednik Srbije Aleksandar Vučić / Foto: Fonet, Nenad Đorđević

Vučić za Sputnjik: Štampa u Srbiji slobodna

Samo dan pošto je nova predsednica Vlade Ana Brnabić dala veliki intervju Sputnjiku, rekavši da će se u svom radu oslanjati na predsednika države, Vučić je, takođe za ovu rusku agenciju, ocenio da je štampa u Srbiji slobodna, a da se protiv njega vodi medijska kampanja.

“Zameraju (u EU) na medijskoj situaciji. Pa u kojoj zemlji ima da svakog dana mediji vode kampanju protiv predsednika!… Tramp i ja smo u sličnoj poziciji. Po ceo dan se mediji bave nama dvojicom. Ono što njemu rade ‘Njujork tajms’ i Si-En-En, i meni rade”, rekao je Vučić za Sputnjik.

Međutim, udruženja novinara i nevladine organizacije u Srbiji konstantno upozoravaju na porast cenzure i autocenzure u medijima. Prema izveštaju Reportera bez granica, Srbija je po slobodi medija pala za sedam pozicija u roku od godinu dana. “Medijske slobode u stalnom su opadanju od kad je u maju 2014. na vlast došao Aleksandar Vučić, bivši ministar za informisanje u vladi Slobodana Miloševića“, piše u izveštaju. Podsećamo i da Vučić u predizbornoj kampanji nije želeo da izađe na TV duel sa drugim predsedničkim kandidatima, kao i da je, prema istraživanju BIRODI-ja, bio zastupljeniji od svih drugih kandidata zajedno.

U istom danu kada je Vučić polagao zakletvu, nekoliko novinara fizički je napadnuto, dok je od početka godine bilo 47 napada. Prema pisanju portal VOICE, Sporazum o bezbednosti novinara, koji su prošle godine potpisali Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova, sa jedne, i novinarska udruženja, sa druge strane, još ne daje rezultate u praksi, pa se postavlja pitanje da li je i ovaj sporazum samo još jedna stavka sa ciljem da se formalno zadovolje zahtevi EU.

Bez obzira što ne priznaje da u Srbiji postoji ozbiljan problem medijskih sloboda i što svoje političke protivnike naziva u istom intervjuu “pokvarenim” to novom predsedniku Srbije ne smeta da poziva na “unutrašnji dijalog” u zemlji oko svih strateških pitanja kao što su Kosovo ili promena Ustava.

“Sada vam kažem, teško ćemo doći do konsenzusa za promenu Ustava, ali ja želim da otvorimo diskusiju”, uprkos svemu ističe Vučić.