Portal "Ko je na vlasti" beleži preletače

Stranačko preletanje u trećini gradova ili opština

U skoro trećini gradova ili opština u Srbiji zabeleženo je preko 100 slučajeva stranačkog preletanja nakon poslednjih lokalnih izbora, pokazalo je istraživanje Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) kroz inicijativu “Ko je na vlasti”.

Kragujevcu je stranački dres zamenilo 11 odbornika, u Merošini 10, a u drugu stranku je ”preletelo” po šest odbornika u Apatinu i Žablju. Na portalu kojenavlasti.rs građani mogu doći do informacija o stranačkoj pripadnosti odbornika, ko je menjao stranke nakon izbora, ko podržava vlast, a ko ne. Na debati organizovanoj ovim povodom u Nišu rečeno je da ”stranačko preletanje, umesto izuzetka, postaje pravilo koje vodi do izigravanja poverenja građana i obesmišljava izbore.”

Politikolog Vujo Ilić smatra da “izlazak iz stranke nužno ne predstavlja nešto loše, dok prelazak u drugu stranku može biti problematičan”. “Ovde ljudi ne znaju za koga glasaju jer se odbornici kriju iza stranačke liste“, istakao je Nenad Stojanović iz organizacije Proaktiv. Mladen Jovanović iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju rekao je da je ta organizacija pokrenula inicijativu za donošenje Zakona o lustraciji “preletača“ koji bi se bazirao na trgovini uticajem: “Pokretanje krivičnog postupka dalo bi mogućnost oduzimanja mandata poslanicima i odbornicima koji prekrajaju izbornu volju građana težeći ka potencijalnom unovčavanju svojih funkcija.”

Uprkos mogućnosti da je preletanje uzrok trgovine uticajem, ucena ili podmićivanja nije poznato da je u Srbiji pokrenut neki slučaj pred nadležnim organima. Istinomer je u nekoliko navrata pisao o ovim, u najmanju ruku, zloupotrebama poverenja građana i zabeležio da su u pojedinim opštinama, poput Kovačice, Apatina ili Rače čitavi odbori pojedinih stranaka prelazili u druge, vladajuće partije.