Prva sednica nove Vlade Srbije / Foto: Fonet

Brnabić: Oslanjaću se na Vučića

Nova Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić u petak je održala prvu sednicu, koja je, međutim, ostala u senci velikog intervjua koji je nova premijerka dala ruskoj agenciji Sputnjik.

U tom razgovoru nova predsednica Vlade stavila je naglasak na činjenicu da će se u svom radu, u velikoj meri oslanjati na predsednika Republike. ”Ne plašim se donošenja odluka, jer ću se puno oslanjati i na svoj tim i na predsednika Republike”, rekla je Brnabić.

Nova predsednica Vlade rekla je da je Vučić “nesporno veliki autoritet” koji je na izborima dobio 56 odsto glasova građana Srbije. “Kao predsednik Vlade imam obavezu prema građanima Srbije da se u teškim odlukama konsultujem sa predsednikom Republike i da čujem glas naroda, što znači i sa Srpskom naprednom strankom koja je mene, kao nestranačku ličnost predložila i podržala za predsednika Vlade.”

Ono što je sigurno je da se osnove dosadašnje unutrašnje i spoljašnje politike neće bitno menjati, a Brnabić je pokušala da uveri javnost da neće postojati dva premijera, jedan za ekonomska i drugi za politička pitanja (Ivica Dačić), bez obzira što je to doslovce izjavio Vučić.

Inače, sem uobičajenih proceduralnih događaja koji su bili na dnevnom redu prve sednice Vlade, raduje što je akcenat stavljen na kulturu, pa je tako potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović nakon sednice izjavila da se razgovaralo o ubrzavanju radova na obnovi muzeja, kako bi što pre bio otvoren. Ovoga puta nije bilo reči o rokovima, a ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević početkom meseca je obećao da će muzej biti otvoren na jesen. Podsećamo, bivši ministar kulture Ivan Tasovac obećao je da će Muzej savremene umetnosti biti otvoren još u oktobru 2015, a Narodni muzej u maju 2016, ali obnova ova dva muzeja još nije završena.