Gradonačelnik Čačka Milun Todorović (SNS) / FoNet

Čačani hoće referendum zbog zgrade za Rome

Meštani čačanskog naselja Košutnjak traže raspisivanje referenduma na kom bi se stanovnici tog dela grada izjasnili da li su saglasni da se u naselju izgradi zgrada namenjena raseljenim Romima.

Kako je objavio Radio Slobodna Evropa, nezadovoljni građani koje podržava i lokalni odbor Dveri, tvrde da njihov protest nema veze sa netrpeljivošću prema romskoj populaciji, dok gradonačelnik Čačka Milun Todorović (SNS) ocenjuje da je reč o svojevrsnom aparthejdu. Dvadeset tri stambene jedinice u Košutnjaku trebalo bi da budu izgrađene donatorskim sredstvima EU.

Meštani Košutnjaka naglašavaju da ne žele da im se otme jedina parcela u njihovom komšiluku koja se može iskoristiti za izgradnju sportskog terena ili igrališta za decu. Podsećajući da je u kvartu već napravljeno nekoliko zgrada za socijalno stanovanje, žitelji napominju da postojeći kapaciteti kanalizacije nisu dovoljni ni za trenutne potrebe naselja, tako da dolazi do njenog izlivanja.

Inače, u Srbiji postoji ogromna etnička distanca prema pripadnicima romske zajednice, koji su i najviše diskriminisana populacija u Srbiji. Podsećamo na poslednji „veliki“ slučaj – izgradnju zida oko romskog naselja u Kruševcu za koji nadležni u ovom gradu tvrde da štiti od saobraćajne buke, dok lokalna opozicija i nevladine organizacije smatraju da je naselje ograđeno da se ne bi videlo sa prozora budućeg stambenog kompleksa koji će se graditi sa druge strane ulice.