Foto: Pixabay

Nemačka odobrila gej brakove

Većina poslanika nemačkog Bundestaga glasala je u petak za legalizaciju istopolnih brakova, koji će homoseksualnim parovima omogućiti da se venčavaju i usvajaju decu.

Za su glasala 393 poslanika, dok je 226 bilo protiv, među kojima i nemačka kancelarka Angela Merkel. Merkel je, međutim, na neki način doprinela ovakvom rezultatu, pošto je nedavno izjavila da poslanici o ovom pitanju treba da glasaju po sopstvenoj savesti, odnosno bez stranačkog pritiska.

Nakon ovog glasanja, koji su mnogi okarakterisali kao istorijsko, nemačka kancelarka je izjavila da smatra da je brak “zajednica muškarca i žene”, zbog čega je glasala protiv, ali i da se nada da ovo glasanje promoviše uvažavanje drugačijeg mišljenja, kao i da će doprineti društvenoj koheziji i miru.

Inače, u Nemačkoj još od 2001. godine homoseksualni parovi imaju mogućnost sklapanja građanske zajednice, slične braku. Ključna novina novog zakona, pored poreskih olakšica, biće mogućnost usvajanja dece. Zakon bi trebalo da potvrdi i gornji dom nemačkog parlamenta, kada će se Nemačka priključiti grupi od oko 20 zemalja, u kojima su istopolni brakovi legalni, među kojima su Holandija, Španija i Francuska.