Nadležni ćute o privođenju građevinskog inspektora / Foto: PhotoShelter

Građevinski inspektor priveden ispred kuće ministra Stefanovića

Građevinski inspektor Opštine Novi Beograd Dragomir Jovanović priveden je u avgustu 2016. godine dok je pokušavao da utvrdi ko i zbog čega izvodi neprijavljene radove ispred kuće ministra policije Nebojše Stefanovića, objavio je BIRN Srbija.

Privedena je i šefica opštinskog odseka za inspekcijske poslove Tatjana Đukić koja je uputila inspektora da proveri navode o radovima iz telefonske prijave. Kako BIRN saznaje, policiju je tokom saslušanja zanimalo ko je inspekciji prijavio nedozvoljene radove.

U službenoj belešci sa saslušanja inspektora navodi se da mu je u trenutku dok je fotografisao radove ispred objekta, prišao čovek u civilu na čijoj je legitimaciji Jovanović uspeo da pročita “Žandarmerija”. Taj civil je od inspektora zatražio da se legitimiše, a inspektor mu je objasnio zbog čega je tu i na uvid dao svoju službenu legitimaciju. Međutim, pripadnik Žandarmerije zatražio je ličnu kartu što je Jovanović odbio, jer je već pokazao legitimaciju. Tražio je od inspektora i da obustavi sve svoje aktivnosti i da pređe na drugu stranu ulice gde mu je drugi čovek koji se predstavio kao “službeno lice” rekao da se ne udaljava.

Zatim se pojavila patrola policije koja je inspektora odvezla u policijsku stanicu Novi Beograd gde je dao izjavu. Uz službenu belešku, inspektoru Jovanoviću izdata je i potvrda o privremenom oduzimanju foto-aparata marke Kenon. Zanimljiv detalj u belešci je napomena po kojoj je beleška uzeta uz konsultaciju sa javnim tužiocem Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu, Borisom Pavlovićem. Na pitanja kakav je nalog tužilac dao policiji i da li je naložio da se inspektoru oduzme službeni aparat, BIRN Srbija nije dobio odgovor. Ni ministar Stefanović nije odgovorio po kom osnovu je njegovo obezbeđenje sprečilo građevinskog inspektora u obavljanju dužnosti i po kom osnovu su privedeni Jovanović i njegova šefica Tatjana Đukić.