Šta je sporno u Piranskom zalivu?

Slovenija dobila veći deo Piranskog zaliva

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je da Slovenija dobije tri četvrtine Piranskog zaliva, ali ne i direktan izlaz u međunarodne vode, već koridor kroz deo hrvatskog mora širok 2,5 nautičke milje.

Slovenački brodovi i avioni imaće svu slobodu prolaska kroz hrvatsko područje, rekao je predsednik Stalnog arbitražnog suda u Hagu Žilber Gijom. Arbitražni sud je naveo i da je kopnena granica Slovenije i Hrvatske većinom nesporna.

Komentarišući presudu, hrvatski premijer Andrija Plenković je ocenio da Zagreb ne obavezuje presuda u Hagu, jer je reč o procesu koji “nema elementarne pretpostavke korektno vođenog postupka”. Slovenija je, sa druge strane, saopštila da se odluka Arbitražnog suda o graničnom sporu mora poštovati.

Da podsetimo, Hrvatska se povukla iz arbitraže 2015. godine. kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija. I Sekolec i Drenik su se posle toga povukli, a Hrvatska je izašla iz arbitraže pozivajući se na član 60. Bečke konvencije koji dopušta raskidanje sporazuma u slučaju njegove “teške povrede”. Hrvatski sabor je zatim Sloveniji predložio da počnu pregovori o alternativnom rešavanju spora, pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan.