Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević / FoNet

VOICE: Milioni iz budžeta za “fantome” bliske vlastima

Nešto više od četvrtine novca na prošlogodišnjem konkursu novosadske Gradske uprave za zaštitu životne sredine dato je organizacijama koje su nepoznate javnosti i ljudima iz struke dok su pojedine povezane sa partijama koje su na vlasti u Novom Sadu, pokazalo je istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Od ukupno dodeljenih 39,45 miliona dinara nešto više od 10,5 miliona otišlo je udruženjima koja su osnovana godinu dana pre konkursa ili u godini kada se konkurisalo za sredstva. Nijedna od ovih organizacija nema svoju prezentaciju na internetu, a samo dve imaju nalog na društvenim mrežama. Ova udruženja registrovana su na adresama privatnih stanova.

VOICE je utvrdio da je nekoliko organizacija povezano sa gradskim odborom Srpskog pokreta obnove. U Izveštaju o realizaciji Programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opisani su svi projekti koji su dobili sredstva grada, a u najvećem broju slučajeva „fantomske“ organizacije bavile su se edukacijom dece školskog i predškolskog uzrasta praveći u školama, sportskim klubovima ili vrtićima tribine i edukativne radionice. Pojedine su organizovale tribine za građane u prigradskim naseljima.

Kako navodi VOICE, osim narativnih i finansijskih izveštaja koje organizacije predaju upravi, praktično ne postoji drugi način da se proveri da li su projekti zaista završeni ili je novac otišao na neku drugu stranu, jer ne postoji eksterni nadzor.