Potpredsednik Rusije Rogozin i predsednik Vučić / FoNet: Zoran Mrđa

Diplomatski status donosi olakšice ruskom humanitarnom centru

Direktor Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu Bojan Glamočlija izjavio je da bi odobravanje diplomatskog statusa Centru omogućilo olakšice prilikom plaćanja opreme za vanredne situacije.

Kako je rekao za Betu, finansijske olakšice bi puno značile, jer je planirano da se do kraja godine formira centar za obuku za vanredne situacije koji bi imao najnovije trenažere i sredstva za učenje. On je podsetio da je sporazum koji bi dao zaposlenima u Rusko-srpskog humanitarnom centru diplomatski status urađen još 2014. godine, ali da nije potpisan.

Izjava Glamočlije dolazi nakon višednevnih medijskih spekulacija o mogućim razlozima odlaganja odluke o dodeljivanju diplomatskog statusa. Interesovanje medija intenzivirano je nakon nedavne druge “inauguracije” predsednika Srbije kada je Aleksandar Vučić primio potpredsednika Ruske Federacije Dmitrija Rogozina, kao i zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Jia sa kojim, kako je rekao Vučić, tema razgovora nije bio ruski centar.

Domaći mediji tvrde da se zapadne sile protive ideji da centar u Nišu dobije diplomatski status, jer se navodno bavi špijuniranjem. U “odbranu” je predsednik Vučić naveo da Crveni krst svuda u svetu ima diplomatski status, a v.d. premijera Ivica Dačić dodao da će pitanje statusa pripadnika ruskog centra rešiti naredna vlada. Podsećamo da će u budućoj vladi ministar biti Nenad Popović koji je pre nekoliko meseci Vladi Srbije uputio zvaničnu inicijativu da se ruskom humanitarnom centru dodeli diplomatski status.

Pobornici ideje o diplomatskom statusu podsećaju da je 2016. Skupština Srbije ratifikovala Sporazum o saradnji sa NATO koji svim pripadnicima ove organizacije omogućuje imunitet i slobodu kretanja kroz celu Srbiju, kao i oslobađanje od poreza, carina i PDV.

Centar u Nišu je ove godine obeležio pet godina rada, a naročito se istakao u evakuaciji stanovništva u poplavljenim područjima 2014. i gašenju požara na istoku Srbije 2015. godine.