Opozicija složno ne podržava novu vladu / Foto: Fonet, Nenad Đorđević

Burna rasprava u Skupštini, opozicija ne glasa za Brnabić

Sve opozicione poslaničke grupe, kao i poslanici vladajuće Jedinstvene Srbije rekli su u skupštinskoj raspravi da neće glasati za izbor Vlade na čelu sa Anom Brnabić.Većina opozicionih poslanika ponovila je kritike na račun sastava novog kabineta, ekspoze su ocenili kao izveštaj rada prethodne Vlade, a neke su zanimali i detalji iz biografije i karijere buduće premijerke. Tako je predsednik Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj naveo da Ana Brnabić ima prekršajnu prijavu zbog vožnje pod dejstvom alkohola što je ona potvrdila, ali i upitao da li je u sukobu interesa, jer je, kako je naveo, njen brat jedan od direktora u firmi ”Aseko” koja je angažovana da radi poslove za vladu.

Ana Brnabić odgovorila je da je potencijalni sukob interesa već prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije, kao i da je, iako to nije bio zahtev Agencije, tražila raskid ugovora između Direkcije za e-upravu i firme njenog brata koja je na jednom od projekata angažovana kao podizvođač posle sprovedenog tendera.

Šešelj, ali i drugi poslanici su se tokom rasprave više puta pozivali na bazu imovine političara Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), a koji ovih dana piše da je mandatarka Brnabić zadržala ministre koji su imovinu stekli na sumnjiv način, osnivali ofšor kompanije i imaju veze sa kriminalcima pozivajući se na zvanične dokumente koje su prikupili tokom istraživanja o imovini političara.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović je tokom rasprave rekao da je Srbija po prvi put dobila za premijera ženu, Hrvaticu i lezbejku, a tokom izlaganja je Vučića, Ivicu Dačića, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vulina nazvao izdajnicima. Zbog ovoga su poslaniku Obradoviću izrečene i dve opomene.

Mandatarka je u skupštinskoj raspravi odbacila navode da su američki ambasador Kajl Skot i mediji uticali na odluku ko će biti kandidat za predsednika Vlade Srbije.