Mandatarka za sastav vlade Ana Brnabić u Skupštini / Foto: Fonet, Nenad Đorđević

Brnabić obećava povećanje plata u javnom sektoru, manji deficit i smanjenje javnog duga

Nakon deset sati završen je prvi dan rasprave o sastavu nove Vlade. Mandatarka Ana Brnabić je kao najvažnije prioritete u svom ekspozeu postavila digitalizaciju, razvoj obrazovanja i podršku preduzetništvu.

Uz dosta osvrta na uspehe prethodne Vlade, najavljen je kontinuitet u ekonomskim reformama. Primetan je, ipak, nedostatak konkretnih rokova za obećanja koja je izrekla.

Brnabićeva je između ostalog obećala povećanje plata u javnom sektoru, a potom i donošenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi se onemogućila prodaja zemlje strancima. Za razliku od ovih obećanja ”bez roka” mandatarka je izjavila da će “dati sve od sebe” da u mandatu buduće vlade bude završena obnova Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti u Beogradu koji ne rade duže od 10 godina. Takođe je naglasila da nastavlja politiku mera štednje prethodne vlade i obećala smanjenje javnog duga ispod 60 odsto BDP-a do kraja mandata vlade, kao i da deficit do 2019. godine bude ispod jedan odsto.

Delovi ekspozea Ane Brnabić su sudeći prema pisanju Istinomera obilovali pohvalama rada prethodne Vlade, ali bez svih činjenica ”na stolu”. Tako je mandatarka ponovila tvrdnje koje su već ocenjene kao neistinite, da je Srbija za dve godine napredovala 44 mesta na Doing biznis listi. Zapravo je u pitanju promena metodologije, pa je Srbija na ovoj listi napredovala duplo sporije. Brnabićeva je nekoliko puta naglasila da je država zbog visokih troškova zaduživanja u prošlosti samo u 2016. godini platila preko milijardu evra na otplatu kamata. Propustila je ipak da kaže da se i Vlada predvođena bivšim premijerom Aleksandrom Vučićem tokom 2015. i 2016. zaduživala dominantno kroz emitovanje državnih hartija od vrednosti na domaćem tržištu. Takođe, pohvaljen je i rad pravosuđa i to činjenicom da je u prošloj godini rešeno 900 hiljada starih predmeta. Međutim, treba imati u vidu da je dobar deo tih predmeta samo iz sudova prebačen na izvršitelje, pa se stiče utisak da su srpski sudovi naprasno postali veoma efikasni.

Brnabić je predložila 18 resornih ministara i tri ministra bez portfelja. Tri nova imena u kabinetu su Branko Ružić, Goran Trivan i Nenad Popović.

Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć.