Foto: politika.rs

Specijalni sud za zločine OVK počinje sa radom

Sud za zločine koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Hagu trebalo bi da počne sa radom za sedam dana, pošto je Pravilnik o postupku i dokazima usklađen sa Ustavom Kosova.

Pravilnik stupa na snagu kroz sedam dana, kada će tužilaštvo moći da podnese prve optužnice protiv osumnjičenih pripadnika OVK, a sud ima mandat da se bavi zločinima počinjenim u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. na Kosovu, ali i zločinima koje su počinjeni u Albaniji, gde su se nalazili logori OVK.

Podsećamo, izveštaj Saveta Evrope o zločnima na Kosovu i u Albaniji, među kojima su i navodi o trgovini organima, predstavljen je 2011. godine, a navode iz tog izveštaja kasnije je istraživao specijalni tim EU na čelu sa Klintom Vilijamsonom.

U izveštaju Saveta Evrope spominje se i aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači, ali se od tada nije govorilo o konkretnim imenima, niti se zna ko će se naći na optužnici. Vilijamson je 2014. izjavio da postoji dovoljno dokaza za procesuiranje visoko rangiranih pripadnika OVK za zločine nad Srbima, Romima i pripadnicima drugih manjina na Kosovu, ali i Albancima koji su navodno sarađivali sa Srbima ili bili protivnici OVK.

Prema pisanju Balkanske tranzicione pravde, novi sud, koji je po mnogo čemu specifičan, bio je neophodan, jer je više međunarodnih institucija pokušavalo da se bavi navodima o zločinima OVK, ali bez uspeha.