Fabrika Fijat u Kragujevcu / Foto: FoNet

Zaustavljena proizvodnja u kragujevačkom Fijatu

Nakon dva štrajka upozorenja, radnici u fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija zaustavili su proizvodnju tražeći povećanje bruto plate sa 38.000 na 45.000 dinara i drugačiju organizaciju u cilju rasterećenja radnika u proizvodnji.

Zahtevi štrajkača su i isplata bonusa za efikasnost za 2016. godinu u tekućoj godini i pokriće troškova prevoza za zaposlene koji su angažovani van standardnog radnog vremena kada nema javnog prevoza. Predsednik Samostalnog sindikata u FCA Srbija u Kragujevcu Zoran Marković rekao je na konferenciji za novinare da  se poslodavac nije odazvao pozivima sindikalaca, kao i da u štrajku učestvuje oko 2.000 zaposlenih iz prve i druge smene od ukupno 2.460 radnika. Prema pisanju Danasa radnike je rukovodstvo Fijata pokušalo da spreči da započnu štrajk u pogonima fabrike, što je suprotno Zakonu o štrajku. Nakon prijave, intervenisala je Inspekcija rada koja je naložila poštovanje propisa.

Inače, sadržaj ugovora između Vlade Srbije i italijanske fabrike ”Fijat” još nije javan. Kako je nedavno pisao Insajder iz godišnjih finansijskih izveštaja kragujevačke kompanije vidi se da je Fijat oslobođen poreza i doprinosa za sve zaposlene, zatim poreza na dobit u trajanju od 10 godina od prve godine kada je ostvarena oporeziva dobit, oslobađanje od poreza na nekretnine, poreza za sprovođenje urbanističkog plana, poreza na prikazivanje zaštitnog znaka.

U intervjuu za Istinomer bivši predsednik Republike Boris Tadić izjavio je da je država Fijatu dala oko 700 miliona evra državne pomoći.