Konferencija za medije Fiskalnog saveta / FoNet

Gradovi i opštine duguju 1.3 milijarde evra

Gradovi i opštine u Srbiji, zajedno sa svojim preduzećima, duguju gotovo milijardu evra, a uz to kasne u plaćanju dospelih obaveza prema dobavljačima – više od 300 miliona evra, rečeno je juče na predstavljanju novog izveštaja Fiskalnog saveta o stanju lokalnih finansija.

“Ako Vlada Srbije ne preduzme neophodne mere dugovi gradova i lokalnih zajednica će potopiti državne finansije”, rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, objašnjavajući da je dug na lokalu veliki koliko i dug EPS-a (milijardu evra) ili Srbijagasa (1,2 milijarde evra).

Prema njegovim rečima, problemi na lokalu ugrožavaju javne finansije zemlje i koče privredni rast, a najteža situacija je u Nišu i Kragujevcu. U izveštaju se konstatuje da su javne finansije Kragujevca “urušene” – kašnjenja u plaćanju budžetskih obaveza krajem 2015. bila su više od četiri milijarde dinara, što je gotovo ceo jedan godišnji budžet grada Kragujevca. U Nišu je situacija malo bolja, ali i dalje vrlo ozbiljna – investicija gotovo da nema, pa je na kanalizacionu mrežu priključeno svega 38 odsto domaćinstava, dok je prosek Srbije 60, navodi se u izveštaju.

Od kako je promenjena vlast u Beogradu traju rasprave kolike dugove je za sobom ostavio Dragan Đilas, a koliko je nova garnitura predvođena Sinišom Malim smanjila deficit. Fiskalni savet konstatuje da su finansije u prestonici trenutno stabilizovane, ali da je za trajno ozdravljenje potrebno rešiti problem gradskog prevoza, budući da čak 15 odsto rashoda ide na subvencije za GSP.