Kabinet bivšeg premijera Aleksandra Vučića / Fonet: Aleksandar Levajković

Predlog nove vlade Ane Brnabić: Dva ministarstva više, tri nova lica i jedna rokada

Mandatarka za sastav nove vlade Ane Brnabić uputila je u Skupštinu predlog novog kabineta – osveženu verziju aktuelnog ministarskog tima koji nije sastavio ni punih 300 dana.

Mandatarka Brnabić uvodi u Nemanjinu 11 tri nova lica. Još se nije ohladio višenedeljni požar na deponiji Vinča koji je zbog potencijalnog zagađenja uznemirio Beograđane, a upravo dugogodišnji sekretar za zaštitu životne sredine u Gradu Beogradu Goran Trivan dolazi na čelo istoimenog novog ministarstva.

Bivši funkcioner DSS i lider Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović biće ministar bez portfelja zadužen za inovacije. Na parlamentarnim izborima 2016. godine, SNP je bio deo koalicije okupljene oko naprednjaka, iako je ova stranka protiv priključenja Srbije Evropskoj uniji. Popović je poznat po svojim poslovnim vezama u Rusiji, a u statutu njegove stranke Rusija je apostrofirana kao jedan od najvećih ekonomskih i političkih partnera Srbije.

Državnu upravu i lokalnu samoupravu, inače dosadašnji resor Ane Brnabić, preuzeće potpredsednik SPS Branko Ružić. Ružić ima status “lošeg momka”, budući da je imao seriju političkih ispada koji su izazvali oštre reakcije vladajuće SNS. Ružić se, da podsetimo, pohvalio fotografijom iz kafane sa huliganom koji se proslavio uzvikom “Vučiću pederu”.

U ovoj vladi prvi put ćemo imati Ministarstvo za evropske integracije, koje će voditi Jadranka Joksimović – do sada ministarka bez portfelja, zadužena takođe za evrointegracije.

Javnost je ipak najburnije reagovala na rokadu Aleksandra Vulina i Zorana Đorđevića. Mandat aktuelnog ministra rada Vulina obeležilo je smanjivanje deficita PIO fonda, ali i nekoliko požara u ustanovama socijalne zaštite u kojima je nastradalo četvoro ljudi. Sa druge strane, u mandatu ministra odbrane Đorđevića prvi put je održan ulični protest vojnog sindikata zbog teškog materijalnog položaja pripadnika Vojske Srbije. Da li će Vulin, koji ima  reputaciju čoveka čvrste ruke među političarima vladajuće koalicije uspeti da “smiri” tenzije u vojsci, ostaje da se vidi.