Marija Vučić, novinarka Cenzolovke / Foto: N1

Pretnje smrću novinarki Cenzolovke

Nekoliko sati nakon što je na sajtu Cenzolovke objavljen tekst “Pretnje niških ekstremista: Sad će doći Vučićevo obezbeđenje, oni znaju sa novinarima“, novinarki Mariji Vučić stigle su pretnje preko Fejsbuka. Poruka “Kamenjarko, ići ćeš pod mač ubrzo” stigla je sa lažnog profila na kome je fotografija Miroljuba Petrovića, poznatog po izjavi da aktiviste pojedinih NVO, homoseksualce, ateiste treba slati „pod mač“.

“Nemam dokaza da je povod za pretnju sam tekst, ali ima indicije da je tako jer je tekst objavljen u petak u toku dana a pretnja je stigla tokom noći. Ne znam o kome se radi, slučaj sam odmah prijavila policiji i tužilaštvu. Sutradan su me obavestili da su počeli da rade po prijavi, da je slučaj uzet u rad po hitnom postupku i ja se nadam da će naći onoga ko je pretio”, izjavila je Marija Vučić za NUNS.

Pred nadležnim organima već se nalazi nekoliko slučajeva verbalnih i fizičkih napada na novinare, a čiji se epilog još ne zna. Samo pre nekoliko nedelja, u danu zakletve novog predsednika Aleksandra Vučića, novinare i fotografe Danasa, Vajsa i Insajdera napalo je obezbeđenje skupa pristalica Aleksandra Vučića. Još uvek se ne zna ni ko je pre dve godine, ispred zgrade u kojoj živi, pretukao tadašnjeg novinara Ivana Ninića. Prema podacima NUNS-a, samo u ovoj godini je bilo čak 45 registrovanih napada na novinare, od čega su četiri napada bili fizičke prirode. Novinari su pretrpeli i 13 verbalnih pretnji kao i 28 raznih vidova pritisaka na radu.