Žrtve genocida u Srebrenici / FoNet-AP

Holandija delimično odgovorna za 300 ubistava u Srebrenici

Apelacioni sud u Hagu presudio je da je Holandija delimično odgovorna za smrt oko 300 Bošnjaka iz Srebrenice, koje su u julu 1995. godine ubile snage Ratka Mladića, nakon što su isterani iz holandske baze UN u Potočarima.

Prema presudi, holandski mirovnjaci morali su da znaju da postoji realna opasnost da će Bošnjaci biti ubijeni pošto napuste bazu UN. Inače, u julu 1995. godine hiljade Bošnjaka bežalo je pred snagama Vojske Republike Srpske na čelu sa Ratkom Mladićem, a neki su utočište potražili u bazi Ujedinjenih nacija u Potočarima kod Srebrenice. Presuda se odnosi na oko 300 muškaraca i dečaka, koji su ubijeni pošto su isterani iz ove baze, a ne na sve žrtve genocida u Srebrenici, kojih je bilo oko 8.000.

Holandija je proglašena delimično odgovornom zato što nije utvrđeno da bi oko 300 Bošnjaka sigurno (100 odsto) preživelo čak i da su ostali u bazi UN, zbog čega će morati da isplati 30 odsto odštete porodicama žrtava.

Istovremeno, oko 200 bivših pripadnika holandskih mirovnih snaga pri UN tuži svoju vladu i traži nadoknadu od po 22.000 evra, zato što su bili upućeni u Srebrenicu, prenosi AFP. Tužba je usledila nakon prošlogodišnje izjave holandskog ministra odbrane da su mirovnjaci poslati u Srebrenicu nedovoljno spremni, u misiju koja je bila “nerealna“ i u “nemogućim uslovima“. Presuda Mladiću, koji je između ostalog optužen za genocid u Srebrenci, počinjen u julu 1995. godine, kada je ubijeno oko 8.000 Bošnjaka, očekuje se krajem godine.