Aerodrom "Nikola Tesla" / Foto: FoNet/Aerodrom Beograd

Transparentnost tuži Vladu Srbije zbog ćutanja o koncesiji za Aerodrom

“Transparentnost Srbija” podnela je tužbu Upravnom sudu protiv Vlade Srbije zbog odbijanja da po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama dostavi ili objavi dokumenta u vezi sa koncesijom za Aerodrom “Nikola Tesla”, saopštila je ta organizacija.

Kako se ističe, dokumenta nisu dostavili ni Ministarstvo saobraćaja, ali ni Komisija za javno-privatno partnerstvo. “Transparentnost” je, kako se ističe, dve godine, od prvih pominjana mogućeg javno-privatnog partnerstva radi daljeg razvoja aerodroma, ukazivala da Zakon o javno-privatnom partnerstvu i koncesijama propisuje da je pre ulaska u takav aranžman neophodno uraditi studiju koja bi pokazala da je upravo koncesija najbolji način za postizanje željenog cilja. Ovo je, kako se navodi u saopštenju, posebno važno zbog činjenice da su zvaničnici godinama ponavljali da aerodrom posluje odlično, da ostvaruje velike prihode, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić je pre šest meseci izjavio da smo “sami u stanju da ulažemo u aerodrom”.

TS naglašava da je nedopustivo da javnost nema uvid u dokument koji bi pokazao kakvi su planovi države Srbije za aerodrom i da li je koncesija zaista najbolji način da se taj cilj postigne. “Uz ‘zaveru ćutanja’ državnih organa možemo se samo nadati da su svi koraci urađeni u skladu sa zakonom i ‘na slepo’ verovati da će se zakon i u daljem postupku poštovati”, navodi se u saopštenju “Transparentnosti”.