Vučić u Moskvi, decembar 2016 / Foto: FoNet/TV FoNet

Srbija još nije ni tražila dozvole za uvoz aviona

Srbija još nije tražila dozvole za uvoz ruskih borbenih aviona “Mig 29”, iako su predstavnici vlasti više puta najavljivali da avioni stižu uskoro.

Kako navodi portal “Insajder”, dozvole su neophodne kako bi avioni uopšte krenuli ka Srbiji, a trebalo bi da ih traži uvoznik, u ovom slučaju Jugoimport SDPR. Pre deset dana ministar odbrane Zoran Đorđević najavio je da će avioni “Mig 29”, koje donira Rusija, brzo stići u Srbiju. Dozvola je preduslov za uvoz naoružanja i vojne opreme, u koju spadaju i borbeni avioni i oprema na njima, pa je “Insajder” istog dana od Ministarstva trgovine tražio dozvole koje su date za taj uvoz. “Obaveštavamo vas da smo uvidom u bazu podataka Ministarstva utvrdili da do danas nije podnet nijedan zahtev za uvoz aviona tipa Mig 29 iz Ruske Federacije”, navodi se u odgovoru Ministarstva, koje takođe izdaje i potvrdu o krajnjem korisniku. Dozvola za uvoz ili izvoz naoružanja i vojne opreme može biti izdata i u roku od 24 sata, ali samo kada se radi o ispunjavanju obaveza Srbije koje “proističu iz međunarodnih sporazuma i članstva u međunarodnim organizacijama, učešća u multinacionalnim operacijama ili međunarodnim vežbama, koje se izvode na ili van teritorije Srbije”.

Podsetimo, Aleksandar Vučić, tadašnji premijer Srbije, krajem marta u Moskvi je izjavio da očekuje da će predsednik Rusije u najskorije vreme potpisati ukaz na osnovu kojeg bi rusko naoružanje stiglo u Srbiju. A krajem decembra prošle godine on je, takođe u Moskvi, kazao da “Rusija, kao podršku, poklanja Srbiji šest aviona ‘mig 29’, pri čemu će prva faza njihove modernizacije koštati našu zemlju između 180 i 230 miliona evra“. On je tom prilikom naglasio: „Ukoliko bismo te avione morali da kupujemo na tržištu, morali bismo da obezbedimo više od 600 miliona evra.“ Iako se u medijima bliskim premijeru Vučiću u više navrata tvrdilo da će avioni u Srbiju stići pre predsedničkih izbora, to se nije dogodilo.