Vučić u FCA / Foto: FoNet/Vlada Srbije, Slobodan Miljević

Štrajk upozorenja u Fijatu zbog nezadovoljstva radnika

U krugu fabrike “Fijat Krajsler automobili Srbija” (FCA) u Kragujevcu juče je održan drugi jednočasovni štrajk upozorenja radnika iz proizvodnje, koji traže veće plate i bolje uslove rada.

Procena sindikata je da je učestvovalo više od 1.000 zapsolenih. Kako “Beta” nezvanično saznaje, počeli su pregovori predstavnika poslovodstva i sindikata, a ako dogovor ne bude postignut, sindikati su najavili da će jutros početi generalni štrajk. Odluka o štrajku doneta je na sednici Skupšine Samostalnog sindikata FCA 19. juna. U obaveštenju o štrajku su četiri zahteva, među kojima je povećanje osnovne zarade  na 45.000 dinara. Zahtaeva se i novi način organizacije proizvodnje ili prijem novih radnika na zameni odsutnih koji su na dužim bolovanjima, da bi se rasteretio radnik koji sada obavlja i po tri posla.

Podsetimo, pre mesec dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je u Kragujevcu promociji restilizovanog modela “fijata 500L” i tom prilikom naglasio da je FCA pokazala da je posvećena razvoju svog poslovanja u Srbiji. On je istakao da ta fabrika, koja zapošljava 2.460 radnika, sa tri odsto doprinosi rastu bruto BDP i ima učešće od osam odsto u izvozu. “Bez Fijata bi bili slabiji rezultati srpske privrede”, rekao je Vučić i dodao da odaje priznanje onima koji su učestvovali u dovođenju italijanske kompanije u Srbiju. Kompanija FCA osnovana je 2008. godine i u većinskom je vlasništvu “Fijata”, koji poseduje 67 odsto akcija, a Vlada Srbije ima udeo od 33 odsto.