Didije Rejnders / Foto: FoNet, Dragan Antonić

Uslovi za slobodu medija u Srbiji moraju biti ispunjeni

Šef belgijske diplomatije Didije Rejnders izjavio je da je sloboda medija neodvojivi deo svake demokratije i da uslovi koje Srbija mora da ispuni na tom planu u procesu pristupanja EU nisu predmet pregovora.

U intervjuu agenciji Beta uoči današnje posete Beogradu, Rejnders je naveo da je Evropska komisija u svom izveštaju, već dve godine uzastopce, konstatovala da u Srbiji “na polju slobode izražavanja i medija nije ostvaren napredak”. On je ocenio da je izveštaj veoma jasan u smislu analize i preporuka. “Kao i u svim drugim oblastima obuhvaćenim poglavljima 23 i 24, ti zahtevi nisu predmet pregovora, oni se moraju ispuniti u okviru onoga što zovemo ‘suštinske stvari na prvom mestu'”, rekao je Rejnders.

Prema njegovim rečima, “medijska scena na kojoj mediji mogu da rade slobodno i odgovorno pružajući raznolikost divergentnih pogleda, ali uz poštovanje ljudskog dostojanstva i bez pribegavanja zastrašivanju, govoru mržnje i klevetama neodvojiva je od svake demokratije”. Dodajući da je i nedavno usvojena rezolucija Evropskog parlamenta “vrlo jasna u tom pogledu”, Rejnders je rekao da je sloboda medija “deo globalne vladavine prava” kojoj je Belgija kao jedan od osnivača EU “istinski veoma privržena i to će i ostati”.

Podsetimo, Evropska komisija je u godišnjem izveštaju o napretku Srbije na putu ka EU, između ostalog, istakla da pravni status agencije “Tanjug” mora da se razjasni, a REM učini operativnim u punoj meri.