KZN posle sednice Biroa / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vučić (ne) napušta mesto šefa Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje je šef Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti, iako je još kada je prvi put izabran za predsednika Vlade Srbije, 2014. godine,tvrdio da će uskoro otići sa te funkcije.

Ovoga puta, u intervjuu za “Nedeljnik” na pitanje koga će postaviti na mesto šefa Biroa, odgovorio je: “Uskoro ćemo doneti tu odluku”. Na dodatno pitanje da li to znači da “ipak postoji u zemlji čovek kao Miki Rakić u koga će imati poverenja”, Vučić je kratko rekao: “Naravno da postoji”.

A podsetimo, odmah nakon pobede na parlamentarnim izborima 2012, SNS donosi  izmene zakona, prema kojima šef  Biroa za koordinaciju službi bezbednosti može biti bilo ko koga odabere predsednik Republike. Za novog šefa Tomislav Nikolić je odredio Vučića, koji je u to vreme bio prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane. Nakon izbora 2014. godine Vučić je izabran za predsednika Vlade, ali je i dalje nastavio da obavlja i ovu funkciju, iako je u više navrata tvrdio da će uskoro otići sa nje. “Kao što znate, pre nego što budem smenjen, a uskoro ću biti smenjen sa mesta šefa Biroa, ili kako hoćete, podneću ostavku pa će gospodin Nikolić nekog drugog da postavi“, izjavio je Vučić 20. juna 2014, nakon odluke da budu smenjeni svi šefovi uprava u policiji. Od tada su prošle tri godine, a Vučić je i dalje na toj funkciji.