General Diković / Foto: FoNet/Vojska Srbije

Diković naredio vanrednu proveru sposobnosti Vojske

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković naredio je vanrednu, nenajavljenu proveru operativnih sposobnosti dela stalno angažovanih snaga i snaga za hitno reagovanje Vojske Srbije, koja će trajati do 27. juna na više lokacija u zemlji, saopštilo je juče Ministarstvo odbrane.

Kako se ističe, provera je počela u subotu, a za vreme njenog trajanja biće proveravana spremnost jedinica da u najkraćem roku odgovore na postavljene zadatke u okviru predviđenih scenarija krizne situacije. Dodaje se da je cilj provere sagledavanje stepena osposobljenosti i unapređenje osposobljenosti i borbene spremnosti jedinica VS za reagovanje na moguće eventualne rizike i pretnje po bezbednost.

A pre neki dan predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić izjavio je da pripadnici VS planiraju od septembra masovne, višednevne proteste, nezadovoljni primanjima, uslovima rada i nezainteresovanošću Ministarstva odbrane za njihove probleme. Kako je kazao, VS je zbog sve teže materijalne situacije u protekle dve godine napustilo oko 3.000 pripadnika. ”Sistem odbrane Srbije trenutno ima 32.055 pripadnika, a potrebno je da ima najmanje 35.000. S obzirom na to da ljudi gotovo svakodnevno odlaze, taj broj će uskoro biti još manji. Ministarstvo je nezainteresovano za ove probleme, niti želi da razgovara sa nama i zato smo prinuđeni da izađemo na ulicu”, ističe Antić, protiv koga je “zbog javnih istupa i ukazivanja na probleme unutar vojske”, pokrenut disciplinski postupak.