Slaviša Lekić / Foto: Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

NUNS i NDNV: Ugrožavanje Al Džazire udar na medijske slobode

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine smatraju da zahtevi pojedinih država da se ugasi medijska mreža “Al Džazira”, uključuju i tu i balkanski regionalni program, predstavljaju ozbiljan udarac za medijske slobode i medijski pluralizam u regionu, ali i širom sveta.

NUNS i NDNV se oštro protive mogućnosti da državni aparati i političari odlučuju koji mediji smeju, a koji ne da postoje, i solidarno stoje uz svoje kolege sa “Al Džazire”, čiji rad visoko vrednuju, navodi se u saopštenju. Ta novinarska udruženja ocenjuju da se regionalna “Al Džazira” svojom profesionalnošću kvalifikovala u najpouzdanije i najrelevantije medije u zemljama bivše Jugoslavije, koje generalno, neke manje, neke više, imaju problema sa medijskim slobodama i medijskim pluralizmom. “U Srbiji, u kontekstu medijskog mraka i progona slobode mišljenja i izražavanja, “Al Džazira” je jedan od izuzetno retkih elektronskih medija na kojima građani mogu da čuju i kritičke stavove o vlasti”, ocenjuje se u saopštenju.

Inače, gašenje TV “Al Džazira”, uz smanjivanje nivoa diplomatskih odnosa s Iranom i zatvaranje turske vojne baze, tri su od 13 zahteva koje su arapske zemlje uputile Kataru. Naime, Saudijska Arabija, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein traže od ove države da u roku od deset dana ispuni zahteve ako želi da ukidanje  diplomatskih i ekonomskih sankcija uvedenih pre dve sedmice. S druge strane, Katar je potvrdio da je proučio spisak zahteva, ali ih je ocenio kao “nerazumne”, što izvesno otklanja mogućnost brzog rešenja krize.